ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR

Conform normelor legale in vigoare, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa asigure impotriva dezastrelor naturale, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Asigurarile obligatorii se incheie pentru urmatoarele tipuri de locuinte:

  Locuinta tip A – constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti   exteriori din                              piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau                                 chimic, pentru care suma asigurata este 20.000 EUR;
  Locuinta tip B – constructia cu pereti exterior din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurata este 10.000 EUR.

   Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu “bulina rosie”. In rest, pot fi  asigurate  toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv  cele din  zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

 Riscurile acoperite prin polita obligatorie a locuintelor sunt cele aferente dezastrelor naturale, respectiv: Inundatii, cutremur si alunecari de teren.

ASIGURAREA FACULTATIVA A CLADIRILOR SI/SAU BUNURILOR CONTINUTE APARTINAND PERSOANELOR FIZICE

Asigurarile de cladiri si bunuri detinute de persoanele fizice se caracterizeaza printr-un obiect al asigurarii reprezentat de valorile si bunurile materiale, ce pot suferi avarii sau pot fi distruse de fenomene naturale, furt sau accidente.

Acesta sigurare are scopul de a acoperi o serie de riscuri care nu apar in asigurarea obligatorie a locuintei iar la riscurile asigurate prin PAD existand fransiza de 20.000 eur sau 10.000 eur, pentru inundatii, cutremur si alunecari de teren asigurarea facultativa despagubind diferenta pana la valoarea reala.

Polita de asigurare ofera protectie cladirilor si continutul acestora impotriva urmatoarelor riscuri:
– Inundatii
– Alunecari de teren
– Cutremur
– Incendiu
– Explozie, trasnet, boom sonic
– Caderea peste bunurile asigurate a unor aparate de zbor sau a unor parti din acestea
– Coliziune cu un autovehicul
– Fenomene atmosferice
– Furt prin efractie sau acte de talharie si distrugeri provocate bunurilor asigurate.

 

Polita de asigurarea facultativa a locuintei poate fi incheiata cu clauze pentru acoperirea riscurilor de raspundere civila, accidente personae, avarii accidentale la instalatii, etc.

Asiguratori