In baza contractelor comerciale, prestatorul / furnizorul / producatorul trebuie uneori sa prezinte o garantie care sa-l asigure pe beneficiarul contractului de buna derulare si indeplinire a angajamentelor contractuale asumate. Asigurarile de garantii, fie ca au ca obiect participarea la licitatie a prestatorului / furnizorului / producatorului, buna executie a contractului sau post-executia acestuia, reprezinta un instrument eficient de protectie financiara.

Asigurarea de garantie de participare la licitatii

Obiectul asigurarii este plata in favoarea beneficiarului a unei despagubiri, in cazul in care:

  • asiguratul isi retrage oferta in perioada de valabilitate a acesteia;
  • asiguratul castiga licitatia, dar nu constituie garantia de buna executie;
  • asiguratul castiga licitatia dar refuza sa semneze contractul in perioada de valabilitate a ofertei.

 

Asigurarea de garantie de buna executie

– Aceasta garantie reprezinta un angajament ferm si irevocabil asumat de asigurat si asigurator privind plata in favoarea beneficiarului a unei despagubiri in limita sumei asigurate, in situatia in care asiguratul nu isi indeplineste obligatiile stipulate in contract, respectiv obligatiile garantate.

Asigurarea de garantie post-executie

– Obiectul asigurat este plata unei despagubiri,in favoarea beneficiarului, in cazul in care, dupa finalizarea proiectului apar defectiuni si vicii in perioada de garantie a acestuia.

Asigurarea de garantie de returnare a avansului

– Asigurarea de garantie de returnare a avansului acopera plata in favoarea beneficiarului a unei despagubiri, in situatia in care asiguratul nu isi indeplineste obligatiile stipulate in contract, respectiv returnarea la timp si in conditiile stabilite a sumei inaintate cu titlu de avans.

Asigurarea de garantie de retinere

– Acoperă plata unei despăgubiri, în favoarea beneficiarului, a contravalorii sumelor care trebuiau sa fie retinute din facturile emise de asigurat către beneficiar, in baza graficului de plăti conform prevederilor contractuale, dar care nu au fost retinute si au fost eliberate asiguratului ca urmare a garantarii acestora de catre asigurator.

Asiguratori